Савети за родитеље


      Дом постоји већ 59 година и представља не само установу за смештај и исхрану ученика, већ и установу за васпитање и образовање ученика. Дом са својим капацитетом од 420 ученика, са 106 соба, великом трпезаријом са 100 места, ученичким клубом, разгласом, видео надзором са службом физичко-техничког обезбеђења, учионицама, библиотеком, тв салама, рачунарским кабинетом и отвореним и затвореним спортским теренима, 18 васпитача и  2 стручна сарадника, пружа не само материјалне услове, већ и васпитну базу за развој ваше деце.

       Дугогодишње искуство нам указује да долазак ученика у средњу школу и дом ученика доноси значајне разлике у односу на ранији начин живота и рада. Адаптација на ново окружење је постепен процес, после почетних позитивних првих утисака, често следе кризе у савладавању нових животних задатака. У адаптацији на нову средину у великој мери, поред запослених, доприноси помоћ породице. Адаптацију можемо сликовито да упоредимо са старим, познатим, удобним ципелама, које не треба остављати, и новим, привлачним али још увек неудобним ципелама у којима ходамо невешто и незграпно. Велике промене предстоје, али то не значи напуштање ранијих вредности и ослонаца. Психолошка истраживања показују да током средње школе најзначајнији ослонци у животу младих људи јесу управо њихови родитељи. Дакле, своје дете можете пре доласка у дом да припремите кроз разговор о очекивањима, бригама, страховима, потреби толеранције која је нужна због захтева колективног смештаја и живота. Будите у току са адаптацијом и касније, позитивним и негативним искуствима кроз које ваше дете гради свој однос према окружењу и свом животу.

      Људима као социјалним бићима потребна је близина, подршка и сигурна база других важних особа у њиховом окружењу. Адолесценти се налазе у ситуацији да осећају потребу да поред родитеља, прошире круг људи који могу да задовоље њихове социјалне и емотивне потребе. Прве особе, после родитеља, којима поверавају овако важну улогу су вршњаци, најчешће истог пола. Адолесценти највише времена проводе са својим пријатељима и ослањају се на њих у стресним ситуацијама. Поред вршњака, васпитачи у дому постају такође значајне фигуре у животу вашег детета. Са једне стране, редовно контактирајте са васпитачима, разговарајте о здравственим проблемима, променама у понашању, школској успешности или плановима вашег детета, али са друге стране упознајте нове пријатеље ваше деце, позовите их у ваш дом. Упутите ваше дете да разговара о евентуалним проблемима са васпитачима и психологом. Најчешће, у периоду адолесценције, поред адаптације, јављају се проблеми мотивације за учење, савладавање метода и техника успешног  учења, изградње идентитета, интерперсоналних конфликата, ризичних понашања и други.

Корисне информације:

 • Усељење у дом је увек дан пре почетка наставе у школи;
 • Дом не ради за време школских распуста и празника осим летњег распуста када су Ваша деца на феријалној пракси распоређени по групама;
 • Ваша деца биће смештена у соби са вршњацима;
 • Већ приликом конкурисања и усељења имаћете прилике да се упознате са запосленима и сазнате одговоре на сва питања и дилеме које имате, а касније током родитељског састанка и кроз индивидуалне контатке са васпитачима;
 • Неопходно је да васпитаче упознате са свим здравственим проблемима вашег детета;
 • У случају болести ученици се обавезно лече код куће;
 • Неопходно је да се ваше дете одјави из дома при одласку кући радним даном;
 • У случају останка у дому за време викенда родитељ је у обавези да пријави своје дете код свог или дежурног васпитача;
 • Ученицима су доступна три разноврсна оброка припремљена у самом дому;
 • Потребно је да поштујете уговор и редовно измирујете обавезе за трошкове дома;
 • Првацима препоручујемо редовне одласке кући да би се омогућило постепено навикавање на одвајање од породице.

Додатне информације можете добити на број телефона дома 035 321 197 или на сајту школе са домом.

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish