16. Новембар – Међународни дан толеранције


Обележавање 16. Новембра – Међународног дана толеранције, покренула је Генерална скупштина УЈЕДИЊЕНИХ  НАЦИЈА, са циљем да образовне институције и шира јавност препознају толеранцију као основни елемент друштва. УНЕСКО је 1995 године креирао Декларацију о принципима толеранције.

Том приликом  учешће су узели чланови библиотечке секције као и чланови Тима заштите животне средине у сарадњи са ученицима школе.

Активности су подразумевале читање прикладног текста о толеранцији у свим одељењима школе, дељење порука у писаном облику свим ученицима школе, израда презентација и постављање на  паноима школе, као и приказивање видео-презентације у холу наше школе.

Ученици су, овом приликом, могли да се подсете правих вредности толеранције, ширења разумевања, емпатије, љубави,  али и незанемаривања других особа, пружања помоћи и лепих речи. Циљ обележавања дана толеранције,такође је требало да подсети да толерисати не значи занемаривати особе око себе, напротив, не смемо затварати очи пред насиљем, понижавањем и угњетавањем других. Неговањем пријатељства постајемо богатији и ширимо наше видике.

БИТИ ДРУГАЧИЈИ НЕ ЗНАЧИ БИТИ МАЊЕ ВРЕДАН.

Толеранција је прихватање,поштовање и уважавање различитих људи. Ненасиље и толеранција су кључ за миран живот.

Толеранција се темељи на знању, отворености, комуникацији и слободи мишљења савести и уверењу , па представља хармонију различитости.

Толеранција није израз слабости, попустљивости , нити је негативна особина. Толерантна особа има своје мишљење али прихвата чињеницу да и други имају право на своје мишљење као и право да буду оно што јесу. Толеранција се учи , како да мирно решавамо сукобе, који су саставни део наших живота.

Сви заједно треба да градимо културу мира , толеранције и разумевања и да градимо друштво које уважава различитост и свима пружа једнаке шансе и могућности.

Не треба мешати толеранцију и занемаривање особе. Бити толерантан , не значи да не треба да бринемо о другима , да треба да толеришемо насиље и не реагујемо на њега , да треба да будемо глуви на увреде упућене другима.Напротив , треба да реагујемо на неправду,да пустимо наш глас против насиља, малтретирања других и да ширимо љубав. У почетку, увек је тешко.Често сте изложени подсмеху околине али временом људи око вас прихватају ваше идеје , позитивно реагују на њих и схватају искреност у вама .Важно је само,да ви верујете у оно што радите.

Када говоримо о толеранцији , мислимо да различито не значи лошије већ ДРУГАЧИЈЕ.

Видери различитост,значи видети позитивно.

У основи толеранције лежи ЕМПАТИЈА( разумевање осећања других и емоционално уживљавање у њихову ситуацију, положај и проблем).

Научите да саслушате једни друге

  • Избегавајте шале на туђ рачун
  • Избегавајте шале на рачун телесних мана других особа
  • Истичите и величајте способности и врлине других ,,Лепа реч и гвоздена врата отвара“
  • Научите да праштате и подстичите друге на праштање“

ТОЛЕРАНЦИЈА ЈЕ ХАРМОНИЈА РАЗЛИЧИТОСТИ

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish