ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ „ДАНИ СРЕТЕНА АЏИЋА“












ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ „ДАНИ СРЕТЕНА АЏИЋА“ У ЈАГОДИНИ 7./8./9.12.2018.

Петак, након завршених часова упутили смо се у Јагодину. Све је указивало на леп и сунчан викенд, али није нам се пружила прилика да прошетамо Јагодином јер је киша била неуморна. Сместили смо се у Дом ученика Јагодина, где су нас лепо угостили.

Свечани пријем одржан је у згради Педагошког факултета. Спој музике, филма, фолклора и народне традиције. Пројекција филмова може да отпочне.  Такмичило се двадесет два дома, са укупно двадесет осам филмова.

Прве вечери представили су се Ужице, Зајечар, Нови Сад, Косовска Митровица, Врање, Београд, Јагодина, Прокупље, Босилеград и наравно наш Дом са школом.

Ми смо на овогодишњем фестивалу учетвовали са два филма. Један је филм који говори о екологији и њеном очувању, „Мислите зелено“, који су радили Теодора Николић и Мирјана Васић уз менторство васпитача Миљана Златановића. Други филм који је био у конкуренцији за награду је филм „Од школе до забаве“, у којем су наши ученици, Васиљевић Наталија, Петровић Наташа и Ђорђевић Милан, на забаван начин представили живот и дневне рутине у Дому и школи.

Током другог дана, у суботу, приказивани су остали филмови домова из Сенте, Београда, Крагујевца, Ниша, Краљева, Сомбора и многих других градова широм Србије.

У вечерњим часовима проглашени су победници и освајачи награда у различитим категоријама. Било је ту награда за најбољег глумца, глумицу, неми филм, награда публике и још понеке.

Наш дом је освојио награду  за најбољи УМЕТНИЧКИИ ИЗРАЗ за филм „Мислите зелено“!

Најбољи филм фестивала, титула коју свакако заслужује, јесте филм „Модерна бајка“, реализација дома ученика средњих школа „Ужице“.

После свих ових такмичарских узбуђења организована је журка за ученике, а за васпитаче је уприличена свечана вечера.

Треба напоменути и да је у суботу, у јутарњим сатима, организован обилазак града, међутим киша је многе учеснике усмерила ка топлим кафићима и ресторанима брзе хране. Тамо су се испијале кафе, јеле пице и сендвичи, јер је домски мени некада недовољан гладним тинејџерима.

Заправо, циљ Филмског фестивала, као и сваког другог фестивала у организацији ученичких домова јесте склапање нових пријатељстава.  Заиста, склапала су се и пријатељства али рађале су се и симпатије. Размена погледа или карата у игри „магарац“, која постаје неизоставна ставка у дружењу, размена искустава стечених у ходницима домова, понеке шале из детињства или о професорима, све су то теме којих се ученици дохвате.

На крају, после лепог упознавања, уз обавезно праћење на инстаграму, све се заврши. Остаје само да се сећамо предивно проведеног викенда и да се надамо да ћемо се још некада видети.

Приредила: Мирјана Васић IV4

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish