У оквиру светосавске недеље одржан угледни час „Слово о Светом Сави”


У оквиру светосавске недеље, у четвртак 26.1.2023. године, током трећег часа у кабинету историје и географије одржан је угледни час „Слово о Светом Сави”. Угледни час је осмишљен у  корелацији предмета Историјa и Српски језик и књижевност, а водиле су га наставнице Гордана Панић и Сузана Јакшић. Реализацију угледног часа извели ученици одељења I/1 – прехрамбени техничари.

У првом делу угледног часа десет ученика је презентовало историјски део. Презентацију је пратила прича о животу Светог Саве: рођење, одрастање, одласак на Атос, монашење, живот у Светој гори, подизање Хиландара, повратак у Србију, завршетак изградње манастира Студеница, рад на подизању Жиче и проглашењу аутокефалности српске цркве.

Сава је био и велики путник. У периоду 1229-1236. два пута је ишао на ходочашће у Јерусалим и земље Блиског истока. Смрт га је затекла у Трнову приликом повратка у Србију са другог ходочашћа. После годину и по дана Савино тело је пренето у Србију и сахрањено у манастиру Милешева, где је почивало до 1594, када је спаљено у Београду.

Други део угледног часа презентовало је девет ученика. Њихов задатак је био да прикажу лик Светог Саве у уметности, књижевности, народној традицији, предању. Свети Сава био је и дипломата, законодавац и књижевник. Из области законодавства познати су његови типици (манастирски устави, и то Хиландарски, Карејски и Студенички типик), као и Номоканон или Крмчија, јединствени црквено-правни зборник. Као књижевник Сава се истакао писањем Житија Светог Симеона, којим је успостављен култ светородне династије Немањића. 

Презентације коришћене за ову угледну активност:

https://docs.google.com/presentation/d/e/2PACX-1vRFaFamR-hQRh2em4GhovI22HRJ7XrU1ZU_KCcPMgG8sxXztW-ScM76diBQb1WcSQ/embed?start=true&loop=true&delayms=3000

https://docs.google.com/presentation/d/e/2PACX-1vSN0H5UaxKq3xsOXL61uE91b5mDA-zSF0uiibRm_cZxUghuvkFMET9vkAvHjTklXg/embed?start=true&loop=true&delayms=3000

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish