ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ
Наша школа са правом носи титулу НАЈХУМАНИЈЕ  школе у Србији.

Све је почело крајем прошлог века када се наша школа са домом прикључивала многим хуманитарним манифестацијама. Од првих година XXI првог века, тачније од 2006. године, почиње сарадња школе са Заводом за трансфузију крви из Ниша.

Већ годинама, школа организује добровољно давање крви на које се могу одазвати сви запослени, пунолетни ђаци и Свилајнчани, добровољни даваоци крви. Овакве акције се одржавају два пута у току школске године, у јесен и у пролеће.

Једну од тих акција треба нашироко хвалити. Акција добровољног давања крви 14.03.2018. године има посебан карактер. Тада су ђаци, као и особље школе показали колико је важно и колико вреди бити хуман. Чак 44.44%  матураната је дало крв. Наравно, поред  савесних ђака, акцији су се придружили и запослени. Од почетка сарадње са Црвеним крстом Свилајнац, руководство школе се труди да обезбеди најбоље услове, ради што успешнијих резултата. По броју донора, школа је била прва, тако да нам је 26.04.2018. године, представник Завода за трансфузију крви Ниш, Мирослав Поткоњак, уручио Захвалницу за изузетан допринос у области добровољног давања крви.

Огромно признање школи је указано и 31. маја 2018. године, у Београду. У великој сали Црвеног крста Србије, професор доктор Драган Радовановић уручује нашој школи признање „Крв живот значи“ које се додељује школама које су најбоље организовале акцију добровољног давања крви.

У јуну, тачније 11. јуна исте године, у великој сали општине Свилајнац, Црвени крст Србије додељује нашој школи признање, „Сребрни знак Црвеног крста“, као и највалиднији доказ за титулу најхуманије школе, плакету „Широко срце“, која се уручује средњим школама које негују најхуманију средину.

Све ово чини Пољопривредно – ветеринарску школу са домом ученика „Свилајнац“ најхуманијом школом за 2018. годину.

Посебну захвалност за сарадњу дугујемо руководству Црвеног крста Свилајнац и то Стојановић Стојадину, председнику ЦК Свилајнац и Јовановић Небојши, секретару ЦК Свилајнац, који су били уз нас, и поред професора Вељковић Драгана, координирали свим досадашњим акцијама.

Али ми се не задржавамо само на овоме. Акције се настављају из године у годину јер заиста није тешко помоћи. Тако позивамо и вас да будете хумани јер КРВ живот значи, или у нашем случају, хуманост живот краси.

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish