Утисци из Шведске кроз перо једне ученице
Седам дана није довољно за откривање свих чари земље викинга, мајке чувене „АББА“ групе, мирној и бајковитој захваљујући десетинама хиљада језера, Шведској.

Колико јуче, приликом путовања до града Векше, великог спортског центра, града који лежи на четири језера, првог дана полако смо упознавали лепоте природе. Пролазили путем кроз поља засејаних перком и пшеницом, из којих ничу огромне електронске ветрењаче. Пролазили крај језера у чијој бистрој води лако можеш уочити свој одраз, крај стена које су испуњавале  готово сваку пејзажну површину. Велике и мале, обрасле маховином или не, сиве или просветљене од дугогодишњег сунца, остаци леденог доба, природни сведоци кроз векове.

Исте ове велелепне природне ознаке земље из које порекло води чувена аутомобилска марка Волво, можете видети и у маленом али богатом селу Ингелстад, где се налази надалеко чувена Природњачка гимназија (Naturbruksgymnasium) у коју смо се ми и упутили. Мала група од шест ученика које предводе проферсори Милан Банковић и Александар Стевановић.

Дошли смо у посету чувеној Природњачкој гимназији, школи богато уређеној, која уз наставне објекете, располаже и модерним домом ученика, бунгаловима, опремљеним теренима, најсавременијим пољопривредним машинама, која има своју малу ветеринарску клинику, зоо-бутик, штале са говедима, свињама, шталу са читавом ергелом коња, одгајивачницом паса, имањем које се простире у недоглед.

Замислите једну зелену површину, у јужној Шведској, обраслој маслачком, на којој слободно трче коњи, замислите и уређено двориште где ученици весело хитају на наставу… Ако сте то замислили, онда мислите на место на којем ми проводимо седам пролазећих дана, као гости Шведским будућим колегама пољопривредницима и  ветеринарима.

Првог дана гостовања упознавали смо се са ученицима домаћинима и одмарали од дугог и исцрпљујућег пута.  Следећег дана посетисмо чувени спортски објекат Аренастаден (Arenastaden) који садржи један од највећих хокејашких терена у читавом округу, као и фудбалски терен, терен за флурбол, али и велику атлетску дворану. У оквиру објекта налазе се и терени за бадминтон и сала за пењање. У Векши смо такође ишли у шопинг, куглали се али и провели тренутке за памћење на плажама крај градских језера. Посетили и велики ехо торањ, као и древни замак Телеборг али и руинирани дворац Кроноберг. Такође се провозали улицама студенстског дела града. Посматрали смо доношење на свет младунца лоса, као и несташлуке одраслих лосова док смо шетали природним резерватом „Коста Бода“. Научили да je довољно двоје људи за бригу око три стотине грла говеда на фарми опремљеној насавременијим апаратима за мужу и исхрану крава као и за чишћење објеката.

Посетити школу на другом крају света, упознати карактере северних Eвропљана, прећи оно што смо ми, стварно је доживљај.  Бити гост Швеђанима, јести чувене „фика“ оброке, јесте прелепо искуство.

Али седам, недовољних седам дана је прошло, док прича и утисци остају…

Мирјана Васић  III4

 

 

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish