Сат програмирања за ученике и наставнике
     У првој половини децембра организована је глобална акција „Сат програмирања“ (Hour of Code), којој се прикључила и наша школа са домом. Професорка информатике, Слађана Ђорђевић, је тим поводом одржала по час програмирања за ученике и наставнике. Поред тога што су се сви учесници упознали са начином програмирања, такође су имали прилике да чују и предавање о Грејс Мери Хопер, једној о напознатијих америчких програмерки.

 

 

 

 

     Организатори акције „Сат програмирања“ су Computing in the Core колалиција и Code.org, којима су се прикључили Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Twitter и други. Њихов заједнички циљ да се појам програмирања подједнако приближи ученицима и наставницима, и сматрају да свако може и треба да (на)учи да програмира.

 

 

 

 

 

 

 

     Искуства „Сата програмирања“ показују да деца позитивно реагују на овај начин учења, што је добро, јер се тежи томе да рачунарске науке добију општеобразовни аспект, слично као и математика или физика. Важно је упознати децу са концептима и научним основама на којима се заснива ИКТ, а не да се само науче како да користе технологију.

 

 

 

 

     За „Сат програмирања“ се до сада пријавило близу 30000 организација из целог света, укључујући и 40 школа и оргнизација из Србије. Са циљем истицања важности улоге ИКТ у образовању, Национални просветни савет Републике Србије усвојио је „Смернице за унапређивање ИКТ у образовању“ (www.nps.gov.rs).

     Сви који су пропустили да у првој половини децембра буду учесници акције о програмирању, могу то учинити путем следећег линка: https://hourofcode.com/us/en

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish