Посета Израелу
     Најбољи ученици наше школе, Саша Живковић и Сандра Стевановић, у пратњи професора Александра Стевановића, посетили су у мају Пољопривредне школе „Kfar Hayarok“ и „Hadasim” у Израелу. Циљ ове стручне посете био је обилазак Ротери клуба у Квар Саби, који је заједно са Ротери клубом из Земуна помагао обнови Пољопривредно-ветеринарске школе са домом након поплаве у мају 2014. године. Том приликом професор и ученици су имали прилике да се упознају са начином рада у поменутим школама, да обиђу фарме у јужном Израелу, размењују искуства са професорима и ученицима из тих школа, стекну увид у њихову практичну наставу, као и да посете Тел Авив, један врло модеран и урбан град.

                                                                                                   Оно по чему се издваја Израел је висока технологија, која је заступљена на свим пољима, па и у пољопривреди. Пољопривредници и произвођаћи из Израела теже да остваре велике приносе, да произведу здраве производе, а све то захваљујући модерној технологији. Непрестано се баве истраживањима и увек настоје да буду још бољи. Ова група из наше школе се упознала са начином рада и технологијом у пољопривреди у Израелу. Њихова запажања сведоче да у пољопривреди, као и на својим имањима, теже да примене све што знају. Готово све им је компјутеризовано, и имају ту могућност да прате различите параметре, како у производњи производа биљног порекла, тако и анималног порекла. Занимљив податак је да се некада у Израелу пољопривредом бавило 99% становништва, а данас само око 1%. Та мањина која се определила за пољопривреду слуша савете стручњака и бави се модерном пољопривредом, што значи да озбиљни пољопривредници ништа не препуштају случају и да захваљујући таквом односу остварују заиста високе приносе, на пример, 350 т/ха парадајза, 13000 литара млека по грлу и сл.

Александар, Саша и Сандра су такође посетили Кибутце. То је нешто слично нашим негдашњим задругама. Заправо, реч је о скупинама породица које су се удружиле након Другог светског рата  и постоје до данашњих дана. Све ово говори у прилог томе колико је у Израелу добра организација. На слици испод можете видети плантажу стоног грожђа једног Кибутца.

                                                                                                                         Ова посета Израелу је једна у низу стручних посета које за професоре и ученике организује наша школа, а све са циљем напредовања и усавршавања на свим пољима. Ово је добар показатељ да Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика иде у корак са временом у коме живимо, да жели да се упозна са начином рада у другим земљама и да ученицима омогући да виде како функционишу друге школе у другим модерним и развијеним земљама, јер има јасан и детерминисан циљ, да иде напред и да се развија на сваком пољу.

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish