Наставак дугогодишње сарадње
Троје колега, директор школе и осам ученица из „Природњачке гимназије“ у Ингелстаду, Шведска, били су у посети нашој школи са домом у периоду од 13.09. до 20.09.2019. године.

Као и сваке године, циљ посете било је упознавање наставника и ученика са начином рада и организацијом наше школе и дома, као и наставак дугогодишње сарадње.  Ученици из Шведске су били укључени у теоријску и практичну наставу током ове посете. Они су у друштву наших ученика, а према упутствима наших наставника, брали јабуке, грожђе и паприку на школском имању „Чаир“, а потом учили да праве сок од јабуке, учествовали у практичној настави у пластеницима и били на креативној секцији у дому ученика, где су се упознали са старим ткачким занатима и себи изладили рукотворине које ће их подсећати на нашу школу, град и посету нашој земљи.

Поред организације рада и наставе, наши гости су имали прилику да се упознају са неким интересантним знаменитостима нашег округа. Традиционално смо их водили на Бељаницу где су могли да посете манастир Манасију, Ресавску пећину и уживају у погледу на водопад „Велики бук“. Поред погледа и лепе природе, у подножју Бељанице су и пробали укус српске традиционалне кухиње.

Водили смо их и у Крагујевац, у посету меморијалном парку „Шумарице“, а такође су посетили и Акваријум „Крагујевац“ и упознали се са неким од врсти риба и водоземаца које живе у нашим рекама и језерима.

Пробали су вина винарије „Виртус“ и уживали у погледу на њихове винограде, а били су и у посети Пољопривредној школи са домом ученика „Соња Маринковић“ у Пажаревцу. Обишли су Виминацијум, Голубачку тврђаву, а последњег дана су шетали Кнез Михајловом и Калемегданом пре него што су се пуни утисака упутили кући.

Још једна успешна размена ђака је за нама и једино што нам остаје, поред успомена, је да се радујемо нашој посети Шведској и поновном дружењу са колегама и ученицима школе у Ингелстаду.

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish