У Пољопривредној школи обележен 1. децембар – Светски дан борбе против HIV / AIDS-а


Светски дан борбе против АИДС-а обележава се 1. децембра. Ова болест, која се појавила 1981. године у САД, до сада је однела преко 25 милиона живота, а и даље је присутна широм света. Светски дан борбе против сиде обележава се од 1988. године, а црвена трака, као симбол борбе против ове болести и солидарности са оболелима, установљена је 1991. године.

Овим поводом у нашој школи професорке Весна Мицић, Милена Радосављевић и Лидија Недељковић заједно са ученицима одељења I/3 Аном Милосављевић и Његошем Ђекићем, III/3 Валентином Вучковић и Викторијом Радуловић  израдиле су паное, који дају основне информације о вирусу ХИВ-а и АИДС-у, као и најефикасније начине превенције ширења вируса. Поменути ученици наше школе су поводом обележавања светског дана борбе против сиде посећивали ученике свих разреда током часова, заједно одржавали кратка предавања и ученицима делили поруке о томе како се најефикасније заштити и спречити даље ширење вируса.

Према извештају Заједничког програма Уједињених нација за ХИВ/АИДС у свету данас са овим вирусом живи око 34 милиона људи. У Европи их је 2,3 милиона, а да многи од њих нису ни свесни ове чињенице. Светски дан борбе против сиде усмерен је, управо из овог разлога, на подизање свести о потреби правовременог тестирања на вирус ХИВ-а, као и на смањивање стигме коју овај вирус носи.

Шта је ХИВ? ХИВ је скраћеница од “Human Immunodeficiency Virus”, вирус хумане имунодефицијенције. АИДС или сида, последњи је стадијум инфекције. Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” од почетка епидемије, 1985. године, па закључно са 27. новембром 2022. године у Републици Србији су регистроване 4.524 особе инфициране ХИВ-ом, од којих су 2.152 особе оболеле од АИДС-а. Код нас највећи број заражених особа је старосне доби између 25 и 49 година, а већина заражених сазна да су инфицирани када су већ у фази болести.

Пандемија узрокована ХИВ-ом је и даље главни јавноздравствени глобални изазов. Она је до краја 2021. године према проценама УНАИДС-а однела више од 40 милиона живота, док је више од 84 милиона људи било инфицирано ХИВ-ом.

Свако тестирање на ХИВ треба да буде добровољно и поверљиво, уз обавезно саветовање пре и после тестирања, а у циљу пружања правих и стручних информација потребних да се донесе одлука да ли је прави тренутак за тестирање, али и да се препозна стварни ризик тј. ризично понашање, које је особа практиковала или које и даље упражњава, и да се идентификују личне могућности за спречавање инфицирања ХИВ-ом у будућности.

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish