Посета наставника и ученика из Шведске












     Троје колега и шест ученика из Природњачке гимназије (Naturbruksgymnasiet) у Ингелстаду у Шведској били су у посети нашој школи са домом у периоду од 15.9. до 22.7.2017. године.
     Као и сваке године, циљ посете било је упознавање наставника и ученика из Природњачке школе са начином рада и организацијом наше школе и дома, као и наставак дугогодишње сарадње.  Ученици из Шведске били су укључени и у теоријску и практичну наставу током ове посете. Они су у друштву наших ученика, а према упутствима наших наставника, брали паприку на школском имању „Чаир“, потом учили да праве ајвар, учествовали у практичној настави у пластеницима и ветеринарској амбуланти, затим у хемијској лабораторији, и слично.
     У току седмодневног боравка наставници и ученици су такође ишли на излете до манастира Манасије, водопада Лисине, Ресавске пећине. Посетили су винарију „Виртус“ у Витежеву и школски подрум вина „Чаир“ на „Чаиру“, где су испробали вина која се производе у оквиру наше школе. Имали су прилике и да се провозају градом у чези којом је управљао професор Милан Рајковић, а који им је такође показао на који начин води бригу о коњима. Упознали су се и са радом живинарске фарме „Унион МЗ“ и ишли у обилазак Природњачког центра Свилајнац. У слободно време ученици су имали спортске активности, те играли шведску игру флорбол, затим фудбал и друге игре. Увече су сви дружење настављали у пицерији, шетњи по граду, наравно уз причу и смех.
     Утисци свих ученика и наставника из ове пријатељске школе су врло позитивни. Испуњено време разноврсним активностима, нова стечена теоријска знања и размена искустава ученика на пракси су само од неких предуслова за наставак сарадње и нову размену ученика и наставника. 

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish