У Пољопривредној школи обележен дан „Дан розих мајица“


Међународни дан борбе против вршњачког насиља се обележава сваке године, последње среде у фебруару, под називом „Дан розих мајица“. Oбележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње и оснаживање ненасилно решавање конфликата. Поводом тога у предшколским установама, основним и средњим школама и домовима ученика и у локалним заједницама широм Србије, су током целе недеље организоване превентивне активности на тему заштите од насиља и дискриминације.

Поводом обележавања дана борбе против вршњачког насиља „Дана розих мајица“ Тим за заштиту ученика Пољопривредно-ветеринарске школе организовао је у дому ученика активност под називом ,,Зона пријатељства”. Активност је реализована са ученицима- станарима првог разреда. На самом почетку педагог Александар Јовић објаснио је ученицима како је настао ,,Дан розих мајица”, односно зашто је розе мајица симбол борбе против вршњачког насиља.

Након тога ученици су на припремљеним стикерима исписивали поруке пријатељства, мира и љубави, које су затим окачили у ,,Зони пријатељства”. Поред порука учесника у ,,Зони пријатељства” изложени су радови домске ликовне секције, коју води васпитачица Ивана
Антонијевић. Ученици су могли да прочитају и ,,Другарску песму” песника Пере Зупца, као и да на флип чарт табли напишу своју “дефиницију” пријатељства. Продукти ове активности изложени су на огласним таблама Дома ученика.

Активност су испред Тима за заштиту ученика реализовали психолог Ивана Стојановић и педагог Александар Јовић у сарадњи са васпитачима Јованом Мијачић, Мартином Kостадиновић, Иваном Антонијевић и Бојаном Антонијевић.

Међународни дан борбе против вршњачког насиља је веома значајан датум, који се обележава широм света последње среде у фебруару. Промовисање превенције и заштите деце и ученика од дискриминације и насиља потребно је ради указивања на значај толеранције, емпатије, поштовања права и различитости, развијања сарадње и оснаживања за
ненасилну комуникацију.

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish