Уручени уговори о донацији ученицима Пољопривредне школе у Свилајнцу


У среду, 05. септембра 2023. године, у амфитеатру наше школе са домом, уручени су уговори са Фондацијом Ана и Владе Дивац о донацији средстава из Фонда за подршку младим пољопривредницима, чије је оснивање финансијски подржала Општина Свилајнац кроз пројекат „Велика мала привреда”. Андрија Раденковић, Бојана Јовановић, Дарко Коруновић, Стефан Ђурђевић, Војин Вујисић, Михајло Јовановић, Анђела Николић, Стефан Миљковић, Алекса Савковић, Никола Костић, Филип Јовановић и Виктор Михајловић, сви свршени ученици наше школе са домом, потписали су данас уговоре са овом фондацијом. Током протеклих неколико месеци, професорка Смиљка Опанчина Вукчевић усмеравала је и помагала ученике у њиховом предузетничком подухвату.

Овај пројекат финансира УСАИД, а спроводи АЦДИ/ВОЦА. Циљ фонда је да се подрже ученици завршне године пољопривредних школа који желе да наставе да се баве пољопривредом и унапређују своје породично газдинство. Свечаном уручењу уговора ученицима школе присуствовали су председник и представници Општине Свилајнац, директор и ученици Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика „Свилајнац”, представници Пројекта Велика мала привреда (УСАИД, АЦДИ/ВОЦА) и Фондације Ана и Владе Дивац.

Фонд за подршку средњошколцима из Свилајнца основан је у фебруару ове године, општина Свилајнац издвојила је милион динара, а Фондација Ана и Владе Дивац 700.000 динара.

Директор школе Дејан Милуновић, обратио се ученицима који су потписали уговоре али и свим будућим ђацима школе који праве планове о сопственом бизнису да оваквим пројектима могу да започну своје прве пословне кораке.

Према речима директорке Фондације Ана и Владе Дивац, Ане Кошел, ученици су кроз овај пројекат, осим финансијске подршке, присуствовали предавањима, добили подршку ментора и научили да развијају пословни план:


Приоритет наше Фондације је пољопривреда, нарочито улагање у младе пољопривреднике, овде у Свилајнцу имали смо изузетну сарадњу коју планирамо да наставимо. Ученици су набавили опрему која је била потребна њиховим газдинствима како би унапредили производњу и имамо стварно вредну децу коју ћемо наставити да подржавамо” – изјавила је Кошел.

Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика „Свилајнац” поноснa je што су ђаци добили средстава за покретање сопствених бизниса и у плану је да овај пројекта буде реализован и у наредном периоду.

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish