Саопштење за јавност


Већ више од пола века Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика „Свилајнац“ стоји као неприкосновени расадник знања и развоја у области пољопривредне и ветеринарске струке. Наша угледна институција, не само да обликује будуће генерације стручњака, већ и непрестано ради на унапређењу својих образовних капацитета како би пружила најбоље могуће услове својим ученицима. У циљу побољшања услова, управа школе наставља да спроводи значајне пројекте реконструкције и модернизације, а најновији кораци у том процесу доносе још већи сјај нашој школи са домом.

У овој години урађен је капитални пројекат инвестиционог одржавања школе вредан око 10 милиона динара, за који су средства обезбедили Министарство, локална самоуправа и школа, а који је подразумевао асфалтирање прилазне саобраћајнице на економији школе у дужини од 200 метара, реновирање трим стазе у дужини од 700 метара са израдом додатног осветљења и изградњу прилазне пешачке стазе ка школској продавници на економији школе.

Реконструкција и асфалтирање прилазног пута на економији школе је од суштинског значаја јер омогућава лакши приступ економији школе, где се одвија важна практична обука ученика и брига о животињама. Модернизација и адаптација простора на економији стварају оптималне услове за рад и обуку ученика, чиме се обезбеђује висок стандард образовања.

Важно је напоменути да је део овог унапређења обухватио и изградњу пешачке стазе која води до ученичке продавнице од економије и повртарства. Ова стаза игра кључну улогу у подршци успешном пословању ученичке задруге, омогућавајући лакше кретање људи и ефикасан транспорт производа које ученици производе на практичној настави.

Важан део пројекта била је обнова трим стазе у парку школе са домом. Трим стаза представља место где се физичка активност и природа спајају у савршеном балансу и где се у потпуности могу спровести препоруке Министарства омладине и спорта и Министарства просвете којима се налаже да се ученицима омогући физичка активност обогаћена разним спортским садржајима. Настала као идеја наставника и ученика, ова стаза није само простор за физичке активности и рекреацију ученика, већ је од њеног настанка она на располагању свим рекреативцима у Свилајнцу, којих има током читаве године и који своје слободно време проводе у школском дворишту.

Такође, стазу користе и учесници многобројних кампова који се организују у школи, на којима је само у току овог лета учествовало преко 1200 учесника из свих крајева наше земље, али и из иностранства. Стаза је реновирана по пројекту и стандардима који се примењују за овакву врсту објеката. Урађено је оивичавање стазе у целој дужини од 700 метара са постављањем тампон подлоге, подлоге од песка и специјализованог малча предвиђеног за покривање стаза. Поред тога, стаза је додатно осветљена, што пружа ученицима и грађанима прилику да уживају у активном стилу живота током свих делова дана, чак и у вечерњим часовима. Обнова стазе је завршена пре почетка школске године и на стази здравља се планирају активности како у време наставе тако и у слободно време ученика.

Током читаве године се на на економији школе реализује одређен број пројеката на санацији и реконструкцији објеката за смештај животиња. Почетком године реконструисан је под и систем за изђубравање у товилишту свиња. На пролеће ове године урађен је аутоматизован систем за изђубравање у стаји са говедима. Ово ће знатно олакшати бригу о стоци и омогућити ефикасније управљање ресурсима. Осим тога, у Развојном плану школе  је за 2023. годину предвиђена и санација саме штале, као и израда модерног система за мужу крава уз адаптацију постојећег измузишта. Ови радови ће бити финансирани из сопствених средстава школе и биће завршени у току јесени. Сви кораци у припреми и реализацији пројеката су темељно размотрени, са њима је упознато Стручно већа ветеринара и сточара, што указује на озбиљност и посвећеност школе у пружању најсавременијих и најефикаснијих услова за обуку и практичан рад у области ветеринарства и сточарства и представљају саставни део Развојног плана школе.

На жалост, пласирају се разне неистине везане за развој школе које се користе у дневно-политичке сврхе. Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика „Свилајнац“ представља реномирану образовно-васпитну установу  у сваком погледу којом се поносе сви житељи свилајначке Општине. Пласирање ових злонамерних и непроверених информација није у интересу развоја школе, а штети угледу њених ученика, свих запослених, као уосталом и свих житеља наше Општине. С друге стране, школа је увек  била и биће отворена за све добронамерне сугестије и сарадњу у циљу унапређења квалитета рада и живота свих нас.

Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика „Свилајнац“ не само да обликује будуће генерације стручњака у области пољопривредне производње, ветеринарске струке и области прераде хране, већ и континуирано ради на унапређењу својих образовних капацитета. Пројекти реконструкције и модернизације овде неће стати, јер школа непрекидно истражује нове могућности за иновације и развој.

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish