Посета школaмa у Ингелстаду, Kaлмару и Гамлебију (Шведска)


Сарадња између Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика „Свилајнац” и Ingelstadgymnasiet (Природњачка гимназија) у Ингелстаду у Шведској траје већ дуги низ година, представљајући јединствену и инспиративну везу између наше две образовне установе. Од ове године покренута је сарадња између средњих стручних школа у Kaлмару и Гамлебију. Током ове посете, која је реализована од 18. до 15. маја 2024. године, група ученика коју су чинили: Матеја Рајић, Невена Радивојевић, Ивана Савић, Александра Милутиновић, Анђела Коруновић заједно са наставником Ненадом Новаковићем, васпитачем Јованом Ђорђевићем и директором Школе Дејаном Милуновићем, имала је част да се упозна са изванредним начином рада и организацијом ових школа у Шведској.

Током посете ученици су имали прилику да се детаљније упознају са теоријском и практичном наставом, дубље разумевајући све аспекте школског програма. Посебан фокус био је на високо механизованим пољопривредним машинама и операцијама, где су ученици стекли драгоцено знање о најновијим технологијама у пољопривреди. Такође, обишли су школску ветеринарску клинику и продавницу која је део те клинике, употпуњујући своје искуство из области ветерине. Посета је, поред праксе, обухватила и излете до Балтичког мора, дивних околних језера, значајних утврђења, спортске дворане, посету фарми која поседује роботе за мужу крава, стаклари Kоста Бода, као и сафари с лосовима. Посебно одушевљење наших ђака изазвао је ловачки смер у школи у Гамлебију, где су имали прилике да пуцају из ловачких пушака у импровизоване мете.

Ова дугогодишња сарадња између Пољопривредно-ветеринарске школа са домом ученика „Свилајнац” и Ingelstadgymnasiet школе у Шведској диван је пример како образовне установе могу да се повежу и унапреде своје програме кроз међународне размене. Kроз ово искуство ученици не само да су стекли вредно знање и вештине већ су и развили отвореност и способност да се прилагоде различитим културама.

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish