Посета ученика и наставника пријатељске школе из Шведске
У периоду од 15.09. до 22.09.2023. године, Пољопривредно-ветеринарску школу са домом ученика „Свилајнац“ посетила је делегација из школе Ingelstadgymnasiet (Природњачка гимназија) из Ингелстада, Шведска. Ова посета обележила је наставак успешне сарадње две школе која је започела још 2004. године.

У току ове интересантне посете, директор, професори и ученици из Шведске имали су прилику да се упознају са културом и обичајима Србије. Они су посетили значајне локалитете у околини, Природњачки центар Србије у Свилајнцу, Манастир Манасију, водопад Лисине, Бора лавиринт у Баточини, Голубачку тврђаву, Виминацијум. Осим богатог културног и историјског наслеђа, гости из Шведске имали су прилику да уживају у одличној храни и пробају локалне гастрономске специјалитете.

За ученике из Шведске, боравак у нашој школи није био само едукативан, већ и испуњен разноврсним активностима које су их приближиле српској култури и традицији. Kако би им пружили аутентично искуство, организовали смо такмичење у хокеју и бадминтону. Ови спортови нису само пружили прилику за забаву, већ су и омогућили ученицима да се боље упознају и развију тимски дух.

Осим спортских такмичења, ученици су имали прилике да се укључе у припреми традиционалних српских јела. Учили су како се прави ајвар, омиљени зачин у српској кухињи, и уживали у брању јабука и грожђа. Посебно је било забавно, видети наше госте како се упуштају у игрању српског кола, традиционалног плеса који симболизује заједништво и радост.  Ове активности нису само обогатиле њихово искуство, већ су и допринеле јачању веза између наше школе и школе Ingelstadgymnasiet из Шведске. Важно је напоменути да су домаћини нашим гостима, били ђаци школе, који су прошле године имали привилегију да посете Шведску. Овакве посете су значајне, не само због размене знања и искуства, већ и због стварања добрих пријатељских односа и повезивања младих.

Ова посета је најава за наставак сарадње између две школе. У плану је да ученици, наставници и васпитачи из Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика „Свилајнац“ у овој школској години посете школу Ingelstadgymnasiet у Шведској. Кроз овај вид размена, наши ђаци стичу искуства која су важна за њихов лични и професионални развој. Учење о различитостима и сличностима међу нацијама не само да ће ученике учини бољим истраживачима света, већ ће они, богатији за ново искуство, оплеменити школу и своје вршњаке.

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish