Наши ученици успешни предузетници
    Вредни и домишљати ученици наше школе са домом заузели су прва три места на регионалном такмичењу средњошколаца у предузетничким вештинама „Пословни изазов“ одржаном 8. новембра у Чачку.

     На такмичењу је учествовало четворо наших ученика, који су били распоређени по тимовима са ученицима из других школа: Дијана Лаводић из III-6, Мила Николић из II-6, Катарина Петронијевић из II-6 и Стефан Костић из IV- 2. Катарина је са својим тимом освојила прво место, Дијана друго, а Стефан треће место. Професори са којима су се спремали за ово такмичење су Александар Стевановић, Оливер Томић и Смиљка Опанчина-Вукчевић.

Дијана Лаводић – прва здесна
Стефан Костић – трећи здесна

 

 

 

 

 

     Победу је однео петочлани тим кога су чинили ученици Гимназије у Горњем Милановцу, Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика „Свилајнац“ у Свилајнцу, Средње школе у Ариљу, Гимназије у Гучи и Прве крагујевачке гимназије, уз помоћ ментора Дејана Попадића из УниКредит банке. Чланови победничког тима – Теодора, Стеван, Марија, Марко и Катарина – су на следећи начин описали свој пројекат:

     ,,Бојлер који смо осмислили функционише по принципу уградње проточних водених турбина на доводне и одводне цеви бојлера. Турбине ће производити електричну енергију која ће даље напајати грејач. На тај начин искључујемо бојлер са електричне мреже и обезбеђујемо му сопствено напајање чиме смањујемо трошкове електричне енергије”.

Катарина Петронијевић– прва здесна

    Чланови три првопласирана тима обезбедили су себи место у Националном финалу које ће бити одржано у фебруару а победници финала ће учествовати на Пословном изазову западног Балкана (април 2018. у Сарајеву) заједно са вршњацима из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

      Такмичење “Пословни изазов” је покренуто пре девет година са намером да подстакне средњошколце да употребе своје вештине на иновативан начин како би унапредили свој предузетнички дух и повећали своје могућности за запошљавање. Ученици подељени у тимове од по пет ученика из различитих школа добијају по један „изазов“, односно задатак који представља неки од њихових реалних пословних проблема. Ученици треба да осмисле решење датог проблема, односно да осмисле бизнис план и израде презентацију коју ће крају дана изложити пред жиријем. Током рада, сваки тим има лаптоп и приступ потребним информацијама преко интернета, а ту су и пословни волонтери из реалног бизнис света, који има помажу својим саветима, предлозима и искуством.

 

 

 

     Ове године такмичење је окупило више од 100 ученика из 24 средње школе из југозападне и централне Србије, и то: Ариља, Баточине, Чачка, Горњег Милановца, Ивањице, Кнића, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Лучана, Гуче, Новог Пазара, Пожеге, Пријепоља, Свилајнца, Тополе, Трстеника и Ужица. Тимови састављени од ученика из различитих школа осмишљавали су решење задатка који им је постављен на почетку такмичења – осмислити производ или услугу која ће повећати енергетску ефикасност на локалном нивоу. На крају дана, своје бизнис планове презентовали су члановима жирија.

     Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Америчке агенције за међународни развој УСАИД, УниКредит банке и Универзитета Метрополитан.

 

Краља Петра Првог 64 , 35210 Свилајнац • Телефон 035/323-594 • Факс 035/312-177 • direktor@poljvet-svil.edu.rs

Facebook stranicaInstagram nalogYouTube nalog SerbiaFrenchEnglish